روستای عضدیه

روستای عضدیه

اين روستا در 8 كيلومتري جنوب شرقي آستانه و 14 كيلومتري جنوب شازند واقع است و بيشترين رفت و آمد اهالي روستا به شهر اراك انجام ميشود . اين روستا در قسمت هاي پايين تر دامنه و در منطقه سردسيري واقع است . نام قديمي آن  قلعه شيخ بوده است.«در قرن اخير كه آقاي ابولفضل عضديه (از خاندان قاجار)حاكم سلطان آباد(اراك)ميشود روستاي قلعه شيخ را از آقايان عباس خان و حاتم خان آرفيع مي خرد يا ميگيرد و از آن پس به عضديه مشهور ميشود. ابونصر عضد نيز در آنجا باغ ايجاد ميكند»

اين روستا در عرض جغرافيايي 49 دقيقه و 33 درجه و طول جغرافيايي 23 دقيقه و 49 درجه واقع است و ارتفاع آن از سطح دريا 2100 متر است. اين روستا تا سال 1365 از توابع كزاز بالا بخش سربند و از اين سال تا كنون به عنوان مركز دهستان آستانه متشكل از20 آبادي انتخاب شده است. اين روستا 5 مزرعه وابسته به نامهاي موتور علي حيدر،چشمه زينلي،دره رحمان بگ،علي شاه و مزرعه چشمالي دارد{تبيين مختصات جغرافيايي اجزاء و عناصر تقسيمات كشوري، صفحه 90}راه آهن سراسري شمال به جنوب از درون اين روستا عبور ميكند.

با توجه‌ به‌ موقعيت‌ اقليمي‌ و آب‌ – كشاورزي‌ از رونق‌ خوبي‌ برخورداراست در اين‌ روستا غالب‌ كشت‌ گندم وجو ومحصولات  باغي‌ است‌ ومحصولات‌ باغي‌ انگور سيب  گردو زرد آلو است‌.

وضعيت روستا در سال 1328 شمسي

جمعيت 1069 نفر ،شيعه،زبان فارسي و تركي،شغل زراعت، قاليچه بافي،محصولات كشاورزي،شامل غلات ، چغندرقند، انگور، ميوه جات و منبع آب رودخانه نورآباد . مردم این روستا با گویش زیبای فارسی صحبت می نمایند . این روستا از نعمت برق آب گاز برخوردار می باشد. با توجه به وجود کوه های مرتفع دارای آب و هوای سرد و برفی در زمستان و معتدل و گرم در بهار و تابستان می باشد . دین همه اهالی روستا اسلام و مذهبشان شیعه است . با توجه به میزان جمعیت دارای درصد بالایی از جوانان تحصیل کرده است که تحت عناوین مختلف در شهر ها مشغول به خدمت می باشند .

 

به‌ گفته‌ اهالي‌ نام‌ روستااز نام عضد الملك ارباب روستا گرفته شده است . پيدايش‌ روستا در ابتدا در محدوده جنوبي ريل راه آهن و پيرامون كانال آب به شكل خطي شكل گرفته است . مسير حركت آب در بافت از عمده عوامل شكل گيري روستا بوده است . شكل خطي بافت شايد به همين علت باشد. بافت روستابه دوقسمت عمده تقسيم گرديده است . قسمت مخروبه جنوب خط آهن و قسمت شمالي خط آهن كه قسمت عمده بافت راتشكيل ميدهد.

مشکلات روستا

یکی از عمده  مشکلاتی که در اکثر  روستاهای شهرستان با آن مواجه هستند عدم برنامه ریزی در راستای برنامه های زیرساختی و عمرانی است که متسفانه باعث هدر رفتن بخشی از بوجه روستاها میشود. نمونه بارزی که در این روستا اتفاق افتاد، برای سهولت در رفت وآمد وآسایش اهالی  اقدام به شن ریزی معابر کردند که در کل کار شایسته و پسندیده ای است . بعد از فاصله زمانی نچندان طولانی دوباره اقدام به زیرسازی همین معابر پرداختند . وقتی که بحث هزینه به میان می آید به این نتیجه می رسیم که بدونه مدیریت و برنامه ریزی  بخشی از سرمایه روستا بطور ناخواسته از بین میرود .

در اینجا ما قصد مقصر کردن کسی رو نداریم و فقط با بیان مشکلات از دیدگاه همه برای بهبود وآبادانی روستا استفاده میکنیم .البته اگر گوش شنوای هم باشد.

About admin

Check Also

آستانه شازند

آستانه شازند  شهر کهن آستانه با قدمتی به وسعت تاریخ (کرج ابودولف – سه سوک …