اعتیاد در زندگی روستایی به دو دلیل شیوع پیدا می کند. یکی بیکاری در بین جوانان، و دلیل دیگر فاصله زمانی بین اوقات کار و اوقات فراغت بسیار زیاد است. از این رو ورزش و بازی های جسمانی تاثیر به سزایی در پیشگیری از اعتیاد در نقاط روستایی دارد. علاوه بر آن ورزش نقش درمانی برای مبتلایان به اعتیاد را دارد.
دلايل گرايش روستاييان به اعتياد
هم اکنون بايد به معضل اعتياد به عنوان يکي از مهمترين آسيب هاي جوامع روستايي نگريست . گسترش بيكاري و دسترسي آسان به مواد مخدر از مهمترين دلايل گرايش به مواد مخدر در سطح روستاهاست.
در دهه هاي اخير اعتياد به عنوان مهمترين بحران تهديد كننده جوامع روستايي بوده كه نتيجه آن باعث خالي شدن روستاها و مهاجرت بي رويه به شهرها شده است.
ايجاد محيط هايي سالم و معنوي و توسعه فضاي كسب و كار را از مهمترين عوامل جلوگيري از اعتياد در جوامع روستايي برشمرد. پيشگيري از اعتياد يكي از راه هاي مبارزه با مواد مخدر است، اما نجات مبتلايان به اين پديده شوم را نيز مي توان از درجات مبارزه با اعتياد ذكر كرد. وجود تشكل ها و گروه هايي از خود مردم در راستاي مبارزه با مواد مخدر مي تواند تأثير گذار تر باشد.
توسعه ورزش روستایی اولویت دارد
امروزه نقش و جایگاهی که ورزش در سلامتی و زندگی انسان دارد، به عنوان یک اصل مسلم در تمامی جهان شناخته میشود. توجه به ورزش برای رسیدن به نشاط و تندرستی یکی از مهمترین برنامههای سازمانهای بینالمللی است که از سوی دولتها نیز با جدیت ویژهای مورد پیگیری قرار گرفته است.
در زمینه ورزشی استعدادهای خوبی در میان روستاییان وجود دارد که شکوفایی این استعدادها به حمایت مسئولان و ایجاد رشتههای مختلف ورزشی نیازمند است.
متاسفانه ورزش کردن در اکثر کودکان تنها به فعالیتهای ورزشی در مدارس محدود شده است، لازم است والدین نسبت به ورزش و تحرک و بازی کودکان توجه کرده و با فراهمسازی امکانات زمینه را برای ورزش فرزندان مهیا سازند.
جوانان در روستاها مانند دیگر اقشار نیازمند سالنها و امکانات ورزشی هستند و باید زیرساختهای آن را در روستاها و مدارس روستایی نیز فراهم کرد. بر این اساس باید بدانیم همانطور که در شهرها و مناطق پرجمعیت به نیازهای جوانان توجه میشود و برای غنی کردن اوقات فراغت و همچنین شکوفایی استعدادهای ورزشی آنها تلاش میشود، در روستاها هم این نیاز بین جوانان احساس میشود و عدم توجه به این نیازها میتواند سبب مهاجرت به روستاها و کاهش نیروهای مولد و خلاق در مناطق روستایی شود.
در مناطق روستایی چه بسا افرادی حضور دارند که میتوانند بهتر از جوانان شهرنشین به فعالیتهای ورزشی بپردازند و این میتواند به دلیل روحیه شادابتر و نیروی جسمانی قویتر آنها باشد.
جوانی که در مناطق روستایی و عشایری زندگی میکند به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و تغذیه از توان و صلابتی بهرهمند است که شاید جوان شهرنشین از آن بیبهره باشد، بنابراین ضرورت توجه به این قشر به شدت نیاز است و این توجه میتواند سرمنشا قهرمانیهایی جهانی برای کشور باشد.
اگر در روستایمان شرایط و فضای مناسب برای این رشته ورزشی وجود داشت چه بسا اکنون توانسته بودم یکی از قهرمانهای ملی در این رشته ورزشی باشم.
توسعه ورزش مانع ورود اعتياد به جامعه روستايي مي شود
پرداختن به ورزش و توسعه آن در جامعه روستایی، از ورود اعتیاد به این بخش از جامعه جلوگیری می کند.
گسترش ناهنجاری های اجتماعی از جمله اعتیاد در جامعه نگران کننده بوده و پیشتر این موضوع در روستاها کمتر و یا اصلا دیده نمی شد اما باندهای توزیع مواد مخدر جوانان روستایی را نیز هدف قرار داده اند و این موضوع بسیار نگران کننده است. ورزش تنها عاملی است که می تواند در کنار اشتغال و مسائل اقتصادی در کاهش معضلات اجتماعی از جمله اعتیاد نقش کلیدی داشته باشد و باید به سمت توسعه فضاهای ورزشی و گسترش ورزش در روستاها حرکت کرد.
روستاها نیز باید همپای شهرها از امکانات ورزشی برخوردار باشند تا جوان روستایی با بهره گیری از این امکانات، از گزند آسیب های اجتماعی در امان بماند.
توسعه ورزش و بازیهای بومی و محلی در روستاها بسیار ضرورت دارد و در شرایطی که آداب زندگی اجتماعی در حال تغییر است و حتی روشهای تغذیهای جوانان به سوی فست فودها متمایل شده است نبود امکانات ورزشی میتواند چالشهایی جدی بر جوانان وارد و سلامت جسمانی و روحی آنها را آسیبپذیر کند.
همچنین امروزه مسئله بیکاری و عدم تحرک به یکی از مشکلات جامعه بشری تبدیل شده است، این روزها بسیاری از ناهنجاریهای اخلاقی و انحرافات و همچنین اعتیاد به مواد مخدر نتیجه بیکاری است که باید این مسئله مورد توجه قرار گیرد و تا حد ممکن با فراهمسازی سالنهای ورزشی و امکانات و زیر ساختها از این معضل جلوگیری کرد.