چرا تحصیل کرده ها بیکار می مانند؟
وضعيت شغلی يک ميليون و سيصد هزار فارغ التحصيل در هاله ای از ابهام
بحران بیکاری بین قشر تحصیل کرده اما به آنجا رسیده که علي ربيعي وزير کار نيز با اعلام بيکاري حدود 1 ميليون و 300 هزار تحصيلکرده دانشگاهي اعتراف کرده است: کشور با بحران بيکاري فارغالتحصيلان مواجه است.
شفاف: “تا زماني که مشکل بيکاري در کشور حل و فصل نشود، هيچ يک از تصميمات فرهنگي امکان تحقق نخواهد داشت.” این جمله یکی از اظهار نظرهای حسن روحانی درباره اهمیت بیکاری جوانان است.
معضلی که سال هاست به سوهان روح جوانان و خانواده هایی که با هزاران امید و آرزو از همه چیز می زنند تا فرزندشان تحصیل کند و وارد دانشگاه شود، تبدیل شده است.
جوانان تحصیل کرده از یک سو باید نگاه های نگران پدر و مادر و گاهی هم زخم و زبان های اطرافیان را که از “بی عرضگی” آنها می گوید تحمل کنند و هم درد بی پولی و عدم استقلال را!
بحران بیکاری بین قشر تحصیل کرده اما به آنجا رسیده که علي ربيعي وزير کار نيز با اعلام بيکاري حدود 1 ميليون و 300 هزار تحصيلکرده دانشگاهي اعتراف کرده است: کشور با بحران بيکاري فارغالتحصيلان مواجه است.
به عبارت سادهتر در حالي که به نظر ميرسد کارجويان تحصيلکرده بايد شرايط مناسبتري را براي ورود به بازار کار کشور داشته باشند، اما آمارها ميگويند چنين نيست و هجوم دهههاي اخير جوانان به دانشگاهها و دريافت مدارک گوناگون تحصيلي نتوانسته است کمک چنداني به آنها در ورود به عرصه بازار کار کشور داشته باشد که البته اين مسئله مربوط به همه تحصيلکردهها نيست و افراد بسيار زيادي نيز اگر وارد دانشگاه نميشدند، امروز نميتوانستند در جايگاههاي مناسب شغلي قرار بگيرند.
در دولتهاي قبل معمولا ناهماهنگ بودن آموزشهاي تئوريک دانشگاهي با نيازهاي بازار کار، بي توجهي به رشتههاي مورد نياز جامعه، تربيت صرف دانشجو بدون ظرفيت سنجي، جزيرهاي عمل کردن دانشگاهها و تمرکز بر روي پذيرش دانشجوي بيشتر از روشهاي گوناگون بدون اينکه بررسي شود بازار کار به چه نوع آموزشهايي نيازمند است و همچنين فقدان مهارت انجام کار از سوي فارغ التحصيلان دانشگاهي؛ به عنوان مهمترين دلايل بيکار ماندن هزاران فارغ التحصيل دانشگاهي کشور نام برده ميشود.
البته نا گفته نماند که نظر وزیر کار دولت احمدی نژاد این بود که جوانان ایرانی حال کار کردن ندارند وکرنه کار برای همه هست!
با وجود اینکه آمارها از بحران بیکاری جوانان با تحصیلات بالا خبر می دهند ، چند شغله ها همچنان در دستگاه های دولتی مشغول به کارند و رابطه ها بر ضابطه و قانون های استخدامی ارجهیت دارد.
این در حالی است که امروز بسیاری از جوانان می توانند بدون کنکور برای مقطع لیسانس وارد دانشگاه شوند و همین امر به تعداد تحصیل کرده های بیکار می افزاید.
تحصیل کرده هایی که با توجه به درجه تحصیلشان حاضر نیستند در شغل های پست تر از نظر تحصیلی مشغول به کار شوند و شاید هم بتوان به نوعی به انها حق داد چرا چند سال از بهرترین سال های عمرشان را به تحصیل علم اختصاص داده اند به امید زندگی بهتر و جایگاه اجتماعی بالاتر.
حسن روحاني اما در ماههاي گذشته در خلال اعلام برنامههاي خود براي اداره کشور، موضوع بيکاري جوانان را نيز مورد تاکيد قرار داده و عنوان کرده ميتوان در قالب يک برنامه دقيق و عملياتي به وضعيت بيکاري جوانان پايان داد.
حال باید در انتظار روزهای آینده بود و دید دولتی که این بار وجود بیکاری را تکذیب نکرده می تواند جوانان جویای کار را به زندگی باز گرداند یا خیر؟