معرفی ذخیرگاه جنگلی بلوط سرسختی علیا
فاطمه ملکی ( مدیر عامل)
ذخيره گاه جنگلي بلوط سرسختي به عنوان تنها منطقه واجد گونه جنگلي بلوط در مرکز کشور و استان مرکزي داراي ارزش ژنتيکي بسيار بالاي مي باشد. اين منطقه در شهرستان شازند، بخش مرکزي دهستان آستانه در فاصله 10 کيلومتري از شهر شازند در روی تپه سرخ در ارتفاعات روستای سرسختی مشرف به یکی از سرشاخه های قره چای و در مجاورت جاده آسفالته ارتباطي آستانه به هندودر بر روي دامنهاي با جهت جنوبي قرار گرفته است شيب متوسط 55 درصد و متوسط ارتفاع منطقه 2245 متر از سطح درياهاي آزاد مي باشد. متوسط بارندگي ساليانه ذخيره گاه برابر با معادل 54/568 ميليمتر می باشد. درختان بلوط موجود در ذخیره گاه از نوع بلوط های ایرانی است. این بلوط ها تاج گرد دارند و نمونه مشابه آن ها در کشورهای خاورمیانه به خصوص ارمنستان وجود دارد. به لحاظ زمین شناختی ذخیره گاه جنگلی بلوط مربوط به دوره ژوراسیک است. به واسطه قرار گرفتن مدفن نوه ی مالک اشتر در قله ی تپه، ذخیرگاه مورد احترام اهالی این منطقه می باشد، مردم محلی معتقدند که اگر کسی این درختان را قطع کرده یا آسیب برساند ، دچار بیماری شده وخیر وبرکت از زندگی اش بیرون می رود.وهمین اعتقادات دینی باعث شده که مردم آنهارا قطع نکرده و حفظ وحراست کنند.
این ذخیره گاه جنگلی از چهار جهت اهمیت بسیار دارد و شایسته حفاظت و حراست است
۱- حفظ گونه های بلوط در حال انقراض در استان مرکزی: این ذخیره گاه به درستی توانسته است این مسئولیت را انجام دهد، زیرا تنها منطقه ای است که خارج از منطقه زاگرس بلوط به صورت انبوهی رویش داشته است.
۲- انجام فعالیت های تحقیقاتی در خصوص بلوط در منطقه مرکزی ایران: این ذخیره گاه شرایطی را فراهم نموده است تا علاقه مندان به پژوهش در حوزه تحقیق علوم جنگلی با آسودگی تحقیق انجام دهند.
۳- زیبایی و جذب توریسم: در صورت تامین زیرساخت ها منطقه مورد نظر به شدت قابلیت جذب توریسم دارد.
۴- ثبات بیوسفر در سطح منطقه شازند: مطالعات مختلف نشان می دهد جنگل های بلوط سرسختی سهم قابل توجهی در کنترل آب و هوا و ثبات بیوسفر دارد.